“GOOGLE MAPS IS ONZE GROOTSTE VRIEND”

“GOOGLE MAPS IS ONZE GROOTSTE VRIEND”

Jeannet van Bruggen en  Annemarieke op ´t Hof  zijn van de werkgroep Route van de IJsseltheaterfietstocht. Ze zijn als duo als heel wat jaartjes degenen die de mooie en steeds weer verrassende routes maken langs speellocaties, paden en wegen die de meeste fietsers steeds weer versteld doen staan. 

Annemarieke (66) is geboren in Krabbendijke, Zeeland. “We waren met z’n tweeën, mijn broer Piet en ik.  Hij is ruim acht jaar geleden op zijn 60e overleden. Mijn vader zat in het onderwijs, natuurlijk.” zegt ze lachend, “hoe kan het ook anders. Onderwijs, vooral  richting VMBO, daar ligt ook míjn hart.  We hebben een hond, Bram de Beagle. Lekker wandelen en buiten zijn, dat is waar ik van hou.”

Jeanet (53) is geboren in Holten, heeft een  oudere broer Jan, en een jongere broer Bart. Moeder van Bruggen had een middenstandsdiploma, dat kwam vader die een bedrijf in witgoed had goed uit. Wij hebben twee katten, een hond, kippen, kwartels en bijen. Samen met mijn vriendin ben ik ook imker. Onlangs heb ik de herboristen opleiding gedaan en heb daardoor kennis van planten en kruiden. Toen dacht ik ‘hoe mooi is het dan als de bijen daar ook bij zijn’. Ook ik wilde als kind al in het onderwijs, dus heb ik de PABO gedaan. Nu werk ik met kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) bij Kentalis college op verschillend basisscholen in de regio Deventer.”

“We houden zelf helemaal niet van fietsen”

“Wij houden zelf helemáál niet van fietsen, als we de route gaan verkennen is het hup, elektrische vouwfietsjes achterin de auto en later een stukje fietsen waar je niet met de auto kunt komen. We hebben samen zóveel plezier: “We reden eens door een plas  die aanzienlijk dieper was dan we dachten, Jeannet bleef maar roepen: ‘GASSE, GASSE GASSE’!!!” vertelt Annemarieke. Jeannet bedenkt zich nóg een hilarisch voorval: “We hebben een keertje met de auto vastgezeten, toen moesten we naar een boerderij, die boer heeft ons toen met de trekker eruit getrokken.”

Catering en toiletten

“Laten we wel zeggen dat het een uitdaging is om iedere keer weer een mooie verrassende route uit te zetten, maar Google Maps is onze grote vriend. De groepen worden’ steeds groter, en je hebt meer en meer elektrische fietsen. Vroeger namen we ook wel kleinere zandpaden in de route op. Nou, dat doen we al jaren niet meer. Ook de Dixi toiletten is iets van de laatste tijd. Mensen namen hun eigen brood en drinken mee, nu willen ze graag onderweg wat kopen, dus je houdt rekening met catering.”

Opzet anders dan voorgaande jaren

Dit jaar is er alleen op zaterdag is een fietsroute en is ruim dertig kilometer lang. “Het is nu minder vrij dan eerder. Je betaalt 10 euro, begint op een vaste tijd en blijft bij je eigen groep met polsbandje in een bepaalde kleur.  De volgorde van de vier voorstellingen die je bekijkt ligt vast. Vanuit Vorchten en Oene zijn ook startpunten, die aansluiten bij respectievelijk Wijhe en Olst. Ook in Wesepe is dit jaar een startpunt. We zijn heel benieuwd hoe het allemaal gaat, en hoe het wordt ontvangen bij de mensen. We hopen dat dit jaar een succes is en we volgend jaar lekker weer verder kunnen.” Aldus Annemarieke en Jeannet.

15 maart 2022
Foto: Robert Jan Leerink
Tekst: Liesbeth van Binsbergen – Ziere

Dit vind je misschien ook leuk...