ANNE RYPKEMA: “IJSSELTHEATER­FIETSTOCHT VOOR IEDEREEN”

ANNE RYPKEMA: “IJSSELTHEATER­FIETSTOCHT VOOR IEDEREEN”

Anne Rypkema-Bos (38) is sinds kort betrokken bij de IJsseltheaterfietstocht. Anne is geboren in Spijkenisse, onder de rook van Rotterdam. Tot haar 17e heeft ze daar gewoond. Vervolgens via Den Haag, Leiden en Amsterdam in 2019 in Olst terechtgekomen, samen met haar man Wietse, dochter Lieve (10) en zoon Julius (9)

“We hebben altijd veel gefietst rondom Deventer en Zutphen, en dachten dan telkens, “”Ohhh wat is het toch mooi hier zeg:, als we ooit uit Amsterdam weggaan dan is het toch deze kant op.”” Maar dat had ook gekund nadat we gepensioneerd waren want ik vond het ook wel heerlijk in de stad. Mensen die de stad uitgingen die snapte ik eigenlijk nooit zo goed.”

Allebei gelijk verliefd op huis en omgeving

“We vonden bij toeval dit huis aan de Kletterstraat en we waren allebei gelijk verliefd op het huis en de omgeving. Ik mis de stad nu niet meer, maar ik heb nog wel een eigen fiets in Amsterdam en dat vind ik wel heel fijn, dat ik niet als een toerist op een OV-fiets hoef. Ik geniet van het organiseren van een Paasfeest op school, mijn hardloopgroepje en paardrijden. Ook de kinderen zijn nu gewend, en dat voelt als een zachte landing.”

Fondsenwerving en donateurs

Wietse zit in het bestuur van de Stichting Theater Langs de IJssel, waar de IJsseltheaterfietstocht een onderdeel van is, en houdt zich verder bezig met de programmering. Anne: “Ik zei tegen Wietse, als ik je ergens mee kan helpen, zeg het maar.” Nou, dat was niet tegen dovenmansoren gezegd, en Anne werd meteen ingezet voor de fondsenwerving en donateurs. “Het mooie is, dat je dit dan met een groepje mensen samen doet. Op een gegeven moment was het hier in de huiskamer een soort van callcenter. Gewoon een leuk clubje om dat samen mee te doen.”

Vele kleine gaven maken samen één groot bedrag

“We kregen zo ontzettend veel positieve reacties, de warmte en leuke gesprekken met de ondernemers doen ons echt heel goed. Het zegt ook veel over de fietstocht en de kwaliteit die er is, dat het gewaardeerd wordt. Veel partijen doneren relatief bescheiden bedragen, maar samen is dat één groot bedrag. Iedereen is enthousiast dat het weer doorgaat.”

Fondsen aangeschreven

Het grappige is dat ik de tocht voor mijn gevoel wél heb meegemaakt in de vorm zoals die tot 2019 was, terwijl dat niet zo is.  Ik heb een aantal fondsen aangeschreven, daarvoor moest een projectplan worden gemaakt. Ik had er een aanzienlijke hoeveelheid informatie voor nodig, daardoor weet ik heel veel van hoe het in de afgelopen jaren ging. Ik heb de IJsseltheaterfietstocht alleen vorig jaar echt meegemaakt, maar dat was een totaal andere belevenis, met de filmpjes onderweg en zonder de groepen. Ik vond het heel leuk.”

Prins Bernhard Cultuurfonds

De IJsseltheaterfietstocht heeft een mooie donatie van het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel gekregen. Dinsdagavond 12 april jl. is die prijs uitgereikt. Ook Andries Heidema, commissaris van de Koning was erbij aanwezig. “We hadden een brief gekregen waarin stond ‘Uw aanvraag is gehonoreerd’. Het bedrag wisten we toen nog niet. We zijn er echt heel blij mee. Een blijk van waardering, dat het gezien mag worden, en dat we goed bezig zijn.”

Liefde voor theater

“Het is voor iederéén en het is een buitengebeuren, dat is wat me zo aanspreekt aan de IJsseltheaterfietstocht. En kunst en cultuur, daar gaat mijn hart echt wel sneller van slaan. Ik heb altijd al liefde gehad voor theater. Zo was ik vroeger op de middelbare school al ambassadeur voor het lokale Theater de Stoep in Spijkenisse. Daar kwam dan Youp van ’t Hek en ik mocht er een stukje over schrijven in de schoolkrant. Het sámen beleven van de voorstellingen en lekker fietsen. Ik heb er ontzettend veel zin in.”

Ook sponsor worden?

Mocht u ook sponsor willen worden, kijk op de website voor de mogelijkheden. Ook het programma en meer informatie zijn hierop vinden. www.ijsseltheaterfietstocht.nl

26 april 2022
Foto: Robert Jan Leerink
Tekst: Liesbeth van Binsbergen

Dit vind je misschien ook leuk...