FRANK EN WILLEM: “WE ZIJN SAMEN EEN HEEL GOED TEAM!”

FRANK EN WILLEM: “WE ZIJN SAMEN EEN HEEL GOED TEAM!”

Het regent pijpestelen, Willem Hutten (66) en Frank  Systermans (52) zijn net terug van Wesepe om te kijken wat er allemaal nodig is op het startpunt aldaar, maar evengoed had het nijvere duo nog even tijd gevonden om wat te vertellen over zichzelf en de komende IJsseltheaterfietstocht.

Willem is geboren in Boerhaar en had zeven broers en een zus. Eén broer is twee jaar geleden overleden. “Mijn ouders leven al heel lang niet meer. Ik was 18 toen mijn vader overleed en mijn moeder overleed  30 jaar geleden. Vader was timmerman, moeder huisvrouw, zo hoorde dat toentertijd.” Willem heeft Olst nooit verlaten, op een klein uitstapje naar Fortmond na.

Altijd buiten en wat aan klungelen

Frank woont samen met zijn vrouw en drie kinderen sinds elf jaar in Olst, is geboren in Aken (D) en opgegroeid in Zuid Limburg. “Mijn vader werkte bij een bank, moeder was moeder. Ik heb twee jongere zussen, ze wonen in Maastricht en Middelburg. Ook mijn ouders wonen in Maastricht. Mijn vader werkte bij een bank in Aken totdat ik drie jaar oud was. Daarna woonden we in Limburg net buiten een klein dorp en ik vond het altijd superleuk om buiten in het bos te klooien, knutselen, dingen bouwen, rondsjouwen. Willem had hetzelfde, maar dan op de Boerhaar. Altijd buiten en wat aan klungelen. Frank: “Ik ben helemaal niet heel erg handig, maar doe wel van alles. Waarop Willem aanvult: “Je wordt het vanzelf.” Ze zijn een goed team omdat beiden houden van lekker buiten bezig zijn, natuur en dieren. Frank: “We hebben een hond, poes, schapen en kippen. Ik ben aan het leren om imker te zijn, dat is echt heel boeiend, ik wilde vroeger altijd boer worden, leek me fantastisch.” Willem heeft ook een kleine veestapel: een kaketoe, twee pauwen, een gans, drie eenden, een kalkoen en een stuk of wat kippen.

Wegwijzers

De voorbereidingen van de theaterfietstocht zijn al in volle gang. De route is grotendeels klaar, enkele artiesten zijn geboekt en de beide heren van de werkgroep Voorzieningen hebben de locaties bezocht om te kijken wat daar nodig is en nog veel meer.  “Ik heb de wegwijzers alvast opgehaald uit de loods in Middel en schoongemaakt. Eerder hadden we plankjes die moesten dan aan een hek of  boom vastgebonden worden, dus heb ik een ontwerp getekend, daarna heeft een school in Apeldoorn de paaltjes als werkproject gemaakt, zo´n 50 stuks.” vertelt Willem trots.

Banden plakken

Het tweetal zal op de dag zelf niet veel zien van de voorstellingen. Dan is afdeling Voorzieningen druk met het oplossen van alles wat zich kan voordoen. “Dan moeten er bijvoorbeeld veel banden worden geplakt. Het ene jaar meer dan het andere. Ik heb een jaar heel veel lekke banden gehad omdat ze toen langs een pad fietsten waar iemand net de meidoornhaag geknipt had. Dus dat gaf zeer veel problemen.” vult Frank lachend aan: “Ik begreep van Willem dat we ook een slijptol mee moeten nemen want het komt nogal eens voor dat mensen hun sleutel kwijt zijn geraakt en dan moet je het slot doorzagen.”

Meer vrijwilligers nodig

Er is dit jaar organisatorisch gekozen voor een andere opzet. Er zijn enthousiaste werkgroepleden en ook vrijwilligers. De vrijwilligersploeg is overigens nog op zoek naar uitbreiding. Frank is ook nieuw binnen de Stichting Theater Langs de IJssel. “Voor mij is het de eerste keer, maar alles is nu anders dan anders. Het is echt heel bijzonder dat er al zoveel jaren een tocht georganiseerd wordt door een prachtige omgeving en met leuke voorstellingen.”

1 maart 2022
Foto: Robert Jan Leerink
Tekst: Liesbeth van Binsbergen

Dit vind je misschien ook leuk...