PIET TERPSTRA: “IJSSELTHEATER­­FIETSTOCHT IS EEN ECHTE OPKIKKER”

PIET TERPSTRA: “IJSSELTHEATER­­FIETSTOCHT IS EEN ECHTE OPKIKKER”

Piet Terpstra (69) is geboren en getogen in Franeker en is via Enschede, Deventer en Raalte uiteindelijk in 1988 in Olst terecht gekomen. Het echtpaar Terpstra heeft een zoon en een dochter. De sinds 2016 gepensioneerde Terpstra stond in de jaren tachtig een aantal jaren voor de klas om zijn loopbaan tenslotte af te sluiten als project directeur bij Aventus MBO opleidingen in de stedendriehoek Deventer-Apeldoorn-Zutphen.

Naast zijn voorzitterschap bij Stichting Theater Langs de IJssel, waarvan de fietstocht een onderdeel is, is Piet druk met de videogroep Olst-Wijhe. Jarenlang was hij ook het gezicht van het Filmhuis Olst. “Met de IJsseltheaterfietstocht kwam ik in aanraking omdat ik het Holstohustheater coördineerde en door Arie (red.: Hemmen, bedenker van de fietstocht) werd uitgenodigd om samen te werken. Ik werd direct voorzitter van de stichting, dat was in 2010. Tot 2019 was Arie als projectleider de drijvende kracht en eigenlijk onmisbaar maar we moesten verder nadat hij ermee stopte. Vorig jaar hadden we Leonie Meppelder als projectleider. Dit jaar, om de kosten te beheersen, gaan we het met een vaste groep vrijwilligers samen doen.”

Hetzelfde, maar toch een beetje anders

“Voor dit jaar gaan we ervan uit dat de fietstocht weer net zo zal zijn als we gewend waren. Desnoods met kleinere groepen, zodat iedereen een zitplaats heeft. Wat anders is, is dat we maar één dag een fietstocht hebben. Het blijft een theaterweekend, maar het fietsen concentreert zich op de zaterdag. Zaterdagavond is er ook een uitgebreid programma.”

Een gevarieerd programma op de zondag

“Op zondag vinden de activiteiten plaats op het terrein van Infocentrum IJssel Den Nul, met een programma dat van jong tot oud zal aanspreken. We houden dus rekening met verschillende leeftijden en verschil in fysieke mogelijkheden. Vanuit het Infocentrum doen alle partners mee, dus het Olster Erfgoed, Staatsbosbeheer, JP van den Bentstichting en ook kunstenaarsvereniging ’t Sal zal meewerken. Om alles mogelijk te maken hebben we ervoor gekozen om op zaterdag entree te vragen, mede om de grootte van de groepen te kunnen beheersen.”

Een opkikker in een voor de cultuur moeilijke periode

De enthousiaste voorzitter kijkt nu al uit naar het laatste weekend in mei. “Het blijft een echte opkikker en dat hebben we zeker in deze periode nodig. Het is voor mezelf, ieder jaar maar zeker nu, een bijzondere ervaring om dit mee te mogen maken. Je gaat bijvoorbeeld ook anders aankijken tegen bepaalde vormen van kunst. Je ziet voorstellingen waar je zelf niet voor gekozen zou hebben, zo zag ik acrobatische nummers en dans, waarvan ik niet had gedacht dat het iets voor mij was maar je gaat het waarderen, Ik heb ontdekt dat ik meer leuk vind dan wat ik zelf zou kiezen. Het is een verbreding, je maakt kennis met nieuwe dingen.”

1 februari 2022
Foto: Robert Jan Leerink
Tekst: Liesbeth van Binsbergen

Dit vind je misschien ook leuk...