IJSSELTHEATERFIETSTOCHT 2.0
De IJsseltheaterfietstocht is al 15 jaar lang in het laatste weekend van mei, dat is nog hetzelfde. Maar verder is er veel veranderd. Zo is er nu op de zondag “Festival de Kolk” in Den Nul en alleen op zaterdag een fietstocht, moet men zich van tevoren opgeven en is het niet meer gratis. We vragen Lydia de Rijk (64) en Jantine Willemsen – Smeenk (72) van de werkgroep Vrijwilligers hoe zij en de velen die meewerken aan dit evenement, hiernaar kijken.
Wat was voor jullie de reden om je als werkgroep-lid in te zetten voor dit evenement.
“Ik wilde wat doen waar jong en oud aan mee kon doen. Fietsen in combinatie met theater, muziek en dans, mensen daarmee in aanraking te brengen, een prachtige manier.” vertelt Jantine. Lydia: “Drie jaar geleden ben ik begonnen als vrijwilliger. De sfeer en de combinatie van kunst, fietsen en buiten zijn vond ik toen al zo geweldig dat ik later, toen er mensen gevraagd werden voor de werkgroepen, meteen dacht: “”daar wil ik wel deel van uitmaken.””
Wat vinden jullie van de IJsseltheaterfietstocht 2022
Jantine: We begonnen 15 jaar geleden met alleen de zaterdag en men hoefde niets te betalen. We hadden 750 bezoekers op die dag. Later gingen we over op twee dagen, dus de zondag erbij. Al snel hadden we het dubbele aantal fietsers! Voorstellingen waren steeds van hoog niveau. Dat verklaart ook het grote aantal bezoekers.
Lydia is positief over de veranderingen. “Toen ik als vrijwilliger op een locatie stond heb ik meegemaakt dat het zó druk was, dat ik dacht dat de IJsseltheaterfietstocht aan succes ten onder zou gaan, dat het onbeheersbaar zou worden. Bovendien begonnen we toen nog onbekend was hoe lang de coronamaatregelen nog van kracht waren.”
De zaterdag is nu niet meer gratis, wat is de belangrijkste reden?
“Controle te houden, en dus de aantallen beperkt. Drie jaar geleden zag ik nog dat er 400 mensen kwamen aanfietsen, dat kan in coronatijden niet. En eigenlijk kon het toen ook niet. Mensen moeten zich nu via de website van tevoren opgeven tot een maximum aantal.” vertelt Lydia. Jantine: “We hebben regelmatig reacties gehad van ‘waarom hoeven wij niet te betalen.’ Deelnemers moeten een startlocatie kiezen en krijgen een polsbandje in een bepaalde kleur. De zondag, tijdens Festival de Kolk, met evenementen voor klein en groot, is wel gratis toegankelijk.
De vrijwilligers, hoe kijken zij ertegenaan?
“We hebben een redelijk constante groep enthousiaste vrijwilligers. De meesten hebben geen moeite met de veranderingen, al zijn er enkelen die afhaken omdat zij zelf graag mee willen fietsen. Voorgaande jaren hielpen ze dan één dag, de andere dag fietsten ze zelf de tocht en dat kan nu niet.”
Wat zijn de taken van de vrijwilligers
“Op elke locatie staan vrijwilligers die erop letten dat de mensen op tijd bij de voorstelling zijn en ook weer op tijd de route vervolgen. Ze controleren de polsbandjes en zijn het aanspreekpunt voor de artiesten. Er zijn zo´n 35 vrijwilligers, en we hebben ze allemaal nodig. Op 19 mei worden ze bijgepraat en maken kennis met elkaar. Betrokkenheid vinden we heel belangrijk.”
Was de organisatie lastig, nu het allemaal anders is dan voorgaande jaren?
“We zijn een enthousiaste club maar het is heel veel werk, ook wat Arie (Hemmen, red.) altijd gedaan heeft, dat is ongelofelijk, petje af. De betaling, het opgeven via de website en zoveel meer is nieuw dit jaar. De polsbandjes worden van tevoren afgeleverd bij de deelnemers.”
Hoeveel startpunten zijn er
Er zijn vijf startpunten: Olst, Wijhe, Wesepe, en aan de andere kant van de IJssel Oene (sluit later aan bij Olst) en Vorchten (sluit aan bij aan bij Wijhe). Per vertrekpunt starten er zo’n 250 fietsers, die een routebeschrijving meekrijgen. Er zijn drie kleuren: blauw, rood en groen, de kleuren van de IJssel” zegt het tweetal. De drie kleuren corresponderen met de drie groepen.
Lydia en Jantine besluiten met: “Vrijwilligers zijn heel belangrijk. Zonder hen, geen IJsseltheaterfietstocht.”
16 mei 2022
Foto: Robert Jan Leerink
Tekst: Liesbeth van Binsbergen