WIETSE RYPKEMA: “DE THEATER­WERELD IS MIJ NIET VREEMD”

WIETSE RYPKEMA: “DE THEATER­WERELD IS MIJ NIET VREEMD”

Wietse (50) is geboren en getogen in Utrecht en woont nu in het buitengebied van Olst. In 2020, midden in de coronatijd, kwam hij bij de IJsseltheaterfietstocht terecht en heeft  in 2021 ook de programmering georganiseerd van de digitale versie die toen de hele zomer door gefietst kon worden, in tegenstelling tot het gebruikelijke laatste weekend in mei.

“De theaterwereld is mij gelukkig niet vreemd, na de middelbare school heb ik op de toneelschool in Arnhem de regisseursopleiding gedaan. In diezelfde periode  heb ik ook korte voorstellingen georganiseerd voor bijvoorbeeld  congressen. Toen deze hobby serieuze vormen begon aan te nemen besloot ik rechten te gaan studeren omdat dat wel van pas kon komen in de organisatie hiervan. Daarna ben ik de advocatuur ingegaan, maar de affiniteit met theater ben ik nooit kwijtgeraakt.”

Divers programma

“Mijn insteek is geweest om een divers programma te hebben van dans, acrobatiek, zang en theater. Het moet zó divers zijn dat er voor iedereen wat bij is. Leo en Peter Hogeboom  met Het onsterfelijke verhaal, Joop Visser en Jessica van Noord met prachtige liedjes. Dan hebben we De Arnhemse Meisjes metsee me notice you, dat is een groot gezelschap met een live muzikant. Ze zijn in staat om een 360 graden voorstelling neer te zetten in een paardenbak. Dat klinkt een beetje oneerbiedig maar het is echt een prachtige locatie.  En Directie & Co  met Life is Short Buy that Dress, deze voorstelling heeft als thema overconsumptie. Daar ben ik speciaal gevallen voor het beeld, ze hebben een prachtige voorstelling waar de kleding de lucht in vliegt etc.”

Voorstellingen van 20 minuten

“Het was echt even zoeken naar de juiste artiesten. Stichting Theater Langs de IJssel is lid is van een vereniging van buitentheaters, die jaarlijkse een bijeenkomst organiseert in Diepenheim, waar makers en programmeurs met elkaar in contact worden gebracht. Het is soms lastig, het moet geschikt zijn voor een spanningsboog van twintig minuten. Leo en Peter Hogeboom, De Arnhemse Meisjes en Directie & Co hebben de voorstelling speciaal voor ons bewerkt naar die twintig minuten.”

Zingende badmutsen en anderen

Als feestelijke inleiding van de vier hoofdacts zijn er vijf entr’acten. “In Wesepe  een muzikant, Gertjan Adema, die een hele grote bromtol heeft gemaakt van wel een meter hoog met spiegeltjes erop en waar geluid uit komt. Hij is er ook ‘s avonds, dan is het weer een heel ander iets. In Olst is de “Glasdraaier” Rogier Kappers met zijn glasorgel, waar hij herkenbare muziek op speelt. De hoeveelheid water in een glas geeft een bepaalde toonhoogte. In Wijhe hebben we “Het Strijkinstrument van het Noorden” door Ensemble Resonans die de nyckelharpa bespelen. Dan hebben we nog acts die vanuit Oene en Vorchten de fietsers begeleiden naar Olst en Wijhe. Dat zijn Drama Strada met De Zingende Badmutsen, een pinguïn-act en drie accordeonisten onder leiding van Hermien van Opstal.”

Charme

“Op de komst van Joop Visser en Jessica van Noord verheug ik mij zeer. We gaan ze ophalen, en terugbrengen. Dat kunnen wij met onze vrijwilligers goed organiseren. Artiesten zijn ervan gecharmeerd dat we alles regelen met vrijwilligers. Daardoor krijg je soms meer voor elkaar. Soms is ons budget net niet toereikend, maar lukt het ons met charme artiesten te kunnen verleiden om hiernaartoe te komen.” zegt Wietse lachend.

Vernieuwde opzet

“Ik zie niet dat het zo heel veel anders is. In het verleden had je twee dagen, nu heb je maar één dag en je moet ervoor betalen. Maar als je kijkt wat het kost per kaartje en wat we berekenen dan is het nog steeds spotgoedkoop. Door de deelnemer wordt ongeveer een kwart van wat het kost betaald en dan heb ik het nog niet eens over de organisatiekosten, de uren van de vrijwilligers. Voor ons is het van belang dat het voor iedereen toegankelijk blijft. We moesten ook een editie organiseren die aan de coronamaatregelen voldeed, daar komt het maximum aantal deelnemers uit voort. Ik hoop dat het dit jaar uitverkocht is en dat we volgend jaar de capaciteit iets kunnen verhogen.”

Avondfeestje op zaterdag

“Je maakt met dezelfde groep fietsers de hele tocht en dan kun je ook nog genieten van het avondfeestje met verschillende mooie optredens. En de zondag is er nog een gratis editie, Festival de Kolk, die voornamelijk is gericht op kinderen. Je kunt je het hele weekend vermaken. Het is een prachtige kans met voorstellingen die je echt alleen hier kan zien, dus ik zou zeggen: ‘Kom kijken’.”

25 mei 2022
Foto: Robert Jan Leerink
Tekst: Liesbeth van Binsbergen

Dit vind je misschien ook leuk...