Mooie plekjes met een verhaal: Guus en Truus vertellen
De zon heeft al meer kracht, de dagen worden langer, knoppen van bomen en struiken gaan uitlopen en de vogeltjes fluiten dat het een lieve lust is. Dat is het teken voor Guus (68) en Truus (67) Bergevoet om de T-shirts voor de dag te halen waarmee ze straks, de laatste zaterdag in mei, als vrijwilliger van de IJsseltheaterfietstocht herkenbaar zijn, en de kreukels er alvast uit te strijken.
Het echtpaar Bergevoet fietst al 45 samen op in het leven, zij hebben twee kinderen en vier kleinkinderen, de oudste is elf en de jongste net twee. Jarenlang was slagerij Bergevoet een begrip in Wijhe. Guus: “Mijn vader begon de slagerij aan de Nieuwstraat in 1953, Slagerij Bergevoet en Zonen had mijn vader daar zo mooi op het raam gezet, daar was hij trots op. Ik ben er in 1976 begonnen, heb daar twintig jaar met mijn broer samen gewerkt. Daarna heb ik vijftien jaar bij De Plus gewerkt in Olst. Truus: “Ik werkte vanaf mijn trouwen mee in de slagerij. Daarvoor was ik microbiologisch analiste. Na de slagerij ben ik weer bij KBBL op het laboratorium terecht gekomen, tot aan mijn pensioen.”
Mooie plekjes met een verhaal
“We waren begonnen als vrijwilliger van het Capellenborg Theater Wijhe. Van daaruit werden we door Jantine Willemsen, van Stichting Theater Langs de IJssel, gevraagd of we mee wilden helpen bij de IJsseltheaterfietstocht. En zo zijn we al vanaf 2011 hierbij betrokken. We hebben hierdoor al zoveel mooie locaties leren kennen, mooie ontmoetingen gehad en prachtige voorstellingen gezien. Je fietst heel anders als je meer weet over de omgeving.”
Goede voorbereiding
“De voorbereiding is altijd goed georganiseerd. Ruim van tevoren komen we als vrijwilligers bij elkaar en krijgen we informatie en een draaiboek. Als we onze plek wisten waar we kwamen te staan, gingen we er van tevoren heen, kijken waar de mensen de fietsen konden zetten, kennis maken met de mensen waar we die dag te gast zijn. Als begeleider vinden we het fijn als je op de dag zelf niet voor verrassingen komt te staan.”
Goede artiesten en veel plezier
“Wij zijn de helpende handjes, we zitten niet in de organisatie. De dag zelf is leuk, ook de voorstellingen, je ziet goede artiesten. Wij krijgen op zo’n dag dan drie keer de voorstelling te zien en dan zie je telkens wat anders. Welke vorm van theater het ook is, het is altijd mooi, voor jong en oud. De afwisseling is heel leuk, mooie luisterliedjes, theater, dan weer een acrobaat. We hebben ook heel veel plezier. We staan niet altijd samen op een locatie, ook met anderen, en dan heb je elkaar´s avonds wat te vertellen.”
De hele dag buiten
“We staan op een open plek in een bos, bij mensen in de tuin of op hun erf. De mensen waar je te gast bent, zijn erg gastvrij, naar de artiesten toe en naar ons. De artiesten, en ook wij, krijgen altijd een lunchpakket van de organisatie van de IJsseltheaterfietstocht. We hebben meestal goed weer gehad, en dan ben je de hele dag buiten, het is iedere keer een verrassing, de dag is een feestje voor zowel de deelnemers als voor ons. En een tijdje later de evaluatieavond, ervaringen uitwisselen met een hapje en drankje erbij, is ook altijd heel gezellig.”
Vrijwilligers altijd welkom!
Truus: “Ik denk wel dat er toch ook wel wat jongere vrijwilligers bij kunnen, we komen vaak leeftijdsgenoten tegen. Toen wij veertigers waren, waren we al druk met vrijwilligerswerk in de theaterwereld. De bezoekers zien we in alle leeftijden. Sommigen zie je elk jaar weer terug, weer anderen combineren de IJsseltheaterfietstocht met hun familiedag. Wat wil je dan nog meer, lekker fietsen en voorstellingen onderweg.” Beiden zijn het erover eens dat je er energie van krijgt en er vrolijk van wordt.
Wil je misschien vrijwilliger worden? Mail dan naar vrijwilligers@theaterlangsdeijssel.nl
Tip van Truus: “Kijk eens onder ‘archief’ en krijg een indruk van de optredens van voorgaande jaren.”
Tekst: Liesbeth van Binsbergen – Ziere
Met dank aan Huis aan Huis – Reklamix