ZATERDAG 28 MEI 2022 DAG

 Bestel tickets voor de fietstocht >

“Het Onsterfelijke Verhaal” door Leo en Peter Hogenboom

Leo Hogenboom beoefent meerdere disciplines van de Schone Kunsten – schilderen, acteren, zingen, schrijven – maar is bovenal Meester Verteller.  Hij speelde talloze televisie, film- en theaterrollen, o.m. bij het Haarlems Toneel, Senf Theaterproducties en Stage Entertainment. Speciaal voor de IJsseltheaterfietstocht heeft hij Het Onsterfelijke Verhaal van Nobelprijswinnaar Isak Dinesen bewerkt tot een adembenemende vertelling en wordt hij muzikaal begeleid door zijn broer Peter Hogenboom.

“Het Onsterfelijke Verhaal” gaat over een staalharde zakenman die het idee opvat om een verhaal realiteit te maken. “Het is dwaasheid dingen te voorspellen die nog in geen duizend jaar gaan gebeuren. De mensen, voegde hij er langzaam aan toe, zouden dingen moeten optekenen die reeds gebeurd zijn.”

Liedjes door Joop & Jessica

Jessica van Noord en Joop Visser zijn 20 jaar een duo en zingen Nederlandstalige liedjes ter troost, contemplatie en vermaak.
“Hekeldichten, lof- en treurzangen, ballades, liefdesliedjes en combinaties van deze genres. Zijn gebruik van rijm is altijd verrassend, zijn refreinen zijn ijzersterk en zijn spel met de taal is subtiel” vindt Poetry International.

Voor wie niet wachten kan op het optreden bij de IJsseltheater­fietstocht, kan alvast exclusief op de website van Joop & Jessica muziek op CD (of MC) bestellen: http://www.joopvisser.nl.

“See me notice you” door Arnhemse Meisjes

Verlangen naar fysiek contact in een samenleving die 24/7 online en bereikbaar is. Via dans en muziek maken de Arnhemse Meisjes en Rosine Langbroek gedurfd en ongedwongen offline-contact, zoeken de grenzen op met alle ongemakkelijkheid van dien en weten de kijker te raken met hun gelaagde lichtvoetigheid. Zij nemen het publiek mee op een reis vol humor, herkenning en speelsheid over een alledaags, maar actueel onderwerp. Speciaal voor de IJsseltheaterfietstocht heeft dansgezelschap Arnhemse Meisjes haar voorstelling aangepast naar een bijzondere locatie: een paardenbak.

In de toegankelijke buitentheatervoorstelling ”See me notice you” halen de Arnhemse Meisjes de poëtische kwaliteit en ervaring van hedendaagse dans de donkere theaterzaal uit, en brengen dit naar het publiek toe.

Credits
Concept & choreografie: Danscollectief Arnhemse Meisjes
Performers: Inbal Abir, Aïda Guirro Salinas, Merle Schiebergen & Kim Tuerlings
Compositie & live muziek: Rosine Langbroek
Promobeeld: Anna Fransen
Met dank aan: De Nieuwe Oost, Riet Mellink, Francesco Barba, Hans Vermunt

“Life is Short. Buy that Dress.” door Directie & Co

“I HAVE BEEN SHOPPING MY WHOLE LIFE AND I STILL HAVE NOTHING TO WEAR”

“Life is short. Buy that dress.” is een beeldende danstheatervoorstelling over wegwerpkleding, over ikikik! en overconsumptie met een enorme berg textiel in de hoofdrol. Een verhaal over de hang naar schoonheid, gezien en verteld door de kleren van deze wereld. Een gigantisch kledingoverschot komt tot leven in “Life is short. Buy that dress.” Het wordt gestapeld, vliegt door de lucht, vermenigvuldigt zich, in zakken gepropt, georganiseerd, getrokken, gescheurd, gedragen, geïdealiseerd, gedoneerd en afgedankt. Waarbij de vrouw zelf er ook niet zonder kleerscheuren vanaf komt.
Directie & Co heeft haar toegankelijke dansvoorstelling aangepast speciaal voor de IJsseltheaterfietstocht. Kortom: deze voorstelling zult u nergens anders zien.

“Drama Strada”: De Zingende Badmutsen

Badmutsen Willy en Loes begeleiden ons tijdens een deel van de fietstocht op hun solexen met muziekkar in stijl van de Jaren 50-60.
Met hun nostalgische meezingers en knotsgekke sketches brengen ze de sfeer er goed in voor deze fietstocht.

“Het Strijkinstrument van het Noorden” door Ensemble Resonans

Resonans is een collectief van professionele musici die zich hebben toegelegd op een vrij onbekend, bijzonder muziekinstrument, de nyckelharpa. Dit instrument, vooral in Zweden ontwikkeld en nog steeds aan het veranderen, zou je een akoestische kruising tussen een viool en een toetsinstrument kunnen noemen. Wat direct opvalt is het grote aantal snaren, waarvan er 12 de klank versterken door mee te resoneren. De vier speelsnaren worden links met houten tangenten aangespeeld. Een helder, stevig en “hemels” geluid is het resultaat.

Resonans speelt muziek uit diverse genres. Vanzelfsprekend ook Zweedse muziek en daarnaast een greep uit de klassieke muziek, maar ook klezmer, muziek uit de Balkan en jazz. De musici vertellen bij optredens over de instrumenten, de oorsprong en natuurlijk over het hoge noorden – alles met een knipoog.

In Wijhe wordt Resonans  vertegenwoordigd door Elayne Lussenburg, Tim de Wijs en Jos Koning. De drie hebben een speciaal programma voorbereid – goede proviand voor de fietstocht!

Voor meer info over de instrumenten en de musici: www.resonanskwartet.nl

“Glasdraaier” door Rogier Kappers

Zijn hele leven al is Rogier Kappers gefascineerd door zingende glazen. Een paar jaar geleden besloot hij zijn verlangen gestalte te geven en een glasorgel te bouwen: eindeloos kringloopwinkels af, op zoek naar het perfect klinkende glas. Honderden heeft hij er in huis. Het instrument ontstond langzaam, eindeloos uitproberen wat werkt en niet. Zijn huidige glasorgel bestaat uit in totaal 42 glazen. En ondertussen oefenen: Bach, Beatles, Brel en bovenal de Estlandse componist Arvo Pärt. Zijn vaak minimalistische muziek klinkt prachtig op glas.

“Fragmented Appearances” door Gertjan Adema

Deze bromtol is werkelijk schitterend en reusachtig. Het draaiende spiegelmozaïek zorgt voor een ononderbroken en fascinerend spel van reflecties van de tol met zijn omgeving. Het langzaam draaien van de top werkt letterlijk reflecterend en ontspannend, het fixeert de aandacht, zoals bij het kijken naar een kampvuur. Mensen kunnen luisteren naar de soundscape, die gebaseerd is op gemanipuleerde geluiden van zoemende bromtollen en geluiden van brekend en vibrerend glas. Het is zowel aantrekkelijk als alarmerend. Op deze manier is de installatie zowel vervreemdend als reflecterend en met deze tegenstelling kan het publiek de verschillende verschijningsvormen van de installatie ontdekken.
Deze installatie is gemaakt door het mengen en combineren van verschillende structuren. Het veranderen en manipuleren van deze structuren en het gebruik van tegenstellingen zijn belangrijk om dit werk compleet te maken. De installatie is ontworpen voor overdag en voor ‘s nachts. Overdag geeft het daglicht, en de verandering van het licht gedurende de dag, prachtige reflecties in het spiegelmozaïek. Reflecties van boomtoppen draaien in de tegenovergestelde richting van de tol, reflecties van zonlicht en de avondlucht zijn verbluffend. Speciaal voor de IJsseltheaterfietstocht is de installatie van Gertjan Adema zowel overdag als ’s avonds te zien.

Voor de verdere invulling van het programma: houd de website in de gaten!